Bestuursakkoord flexibilisering lerarenopleidingen wordt verlengd met een jaar
Bestuursakkoord flexibilisering lerarenopleidingen wordt verlengd met een jaar.
In oktober 2020 sloten OCW, VH en UNL het bestuursakkoord flexibilisering lerarenopleidingen. Met dit akkoord versterken de lerarenopleidingen de reeds ingezette flexibiliseringsslag om nog meer studenten en zijinstromers aan te trekken die de (gedeeltelijke) overstap naar het onderwijs willen maken. Het bestuursakkoord had oorspronkelijk een looptijd t/m 2023, maar mede door corona en vertraging in de wetgeving komt er een jaar bij om verder te werken aan de ambities.
Centrale activiteiten
Dat betekent dat, mede op verzoek van de diverse instellingen, voor de Vereniging Hogescholen geldt dat de centrale activiteiten die zijn opgestart om de implementatie van de uitvoering binnen de instellingen en hun lerarenopleidingen te realiseren ook worden gecontinueerd. Denk aan de website leraren voor morgen, kennisdeelsessies, maar ook aan de activiteiten van de ingestelde werkgroepen. Hierdoor krijgen we de mogelijkheid om alsnog de gestelde ambities te realiseren. De samenwerking tussen de hbo-lerarenopleidingen én die met van de universiteiten zal daarbij extra aandacht krijgen, evenals de samenwerking met het (scholen) werkveld. Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland zijn verheugd met dit nieuws.
Wet- en regelgeving
Binnen deze verlenging is het van belang dat de wettelijke randvoorwaarden voor het realiseren van de doelen uit het bestuursakkoord gerealiseerd worden. Daarbij gaat het om de wettelijke verankering van de wet leeruitkomsten, de wettelijke inbedding van de educatieve module en besluitvorming over de toekomst van de Zijinstroom in Beroep. Besluitvorming over dit laatste is gepland in maart 2023.
Ongeacht wetgeving op gebied van werken met leeruitkomsten is het de ambitie om per september 2024 voor alle lerarenopleidingen en de diverse vormen en varianten hierbinnen te gaan werken met leeruitkomsten. In het overkoepelende Raamplan Lerarenopleidingen dat nu samen met de universitaire lerarenopleidingen wordt uitgewerkt, is het werken met leeruitkomsten een van de belangrijkste onderwijskundige onderleggers.
Financiën hogescholen
VH en OCW zijn met elkaar in gesprek over het benutten van de middelen uit het Bestuursakkoord Hoger Onderwijs en Wetenschap (juli 2022) in kader van de aanpak tekortsectoren in het hbo. Naast middelen voor techniek en de zorg zijn er ook middelen voor de sector educatie die in lijn van de werkagenda en het Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleidingen besteed kunnen worden voor in ieder geval het extra jaar. In maart zal vanuit OCW een brief worden verzonden naar de instellingen waarin de randvoorwaarden van de besteding van die middelen wordt duidelijk gemaakt.
Ook vanuit de universitaire lerarenopleidingen wordt de financiële ondersteuning van de centrale activiteiten van de relevante projecten gedurende de verlengde looptijd geregeld.
Hierdoor kunnen we ook aan de gezamenlijke ambities zoals verwoord in het Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleidingen blijven werken.