Terugblik werkconferentie ‘Samenwerken aan maatwerk’

Ongeveer 250 collega’s uit het brede veld van lerarenopleidingen en partnerschappen hebben elkaar op 10 november in Utrecht ontmoet tijdens de tweede werkconferentie over de voortgang van het bestuursakkoord flexibilisering van de lerarenopleidingen. Uit de reacties na afloop bleek dat deelnemers erg tevreden waren over de dag. Zoals een deelnemer zei: “Het is mooi om te ervaren dat er flinke stappen zijn gezet en dat de samenwerking tussen hogescholen en universiteiten steeds natuurlijker vorm krijgt.”

Deze tweede werkconferentie werd georganiseerd door 10voordeleraar (programma van de Vereniging Hogescholen), UNL en Velon. De deelname van Velon onderstreepte het belang van de rol die lerarenopleiders spelen bij de realisatie van de afspraken uit het bestuursakkoord; zij zorgen immers voor de transfer van de landelijk ontwikkelde producten naar de opleidingspraktijk.

Keynote
Na de opening, waarbij studenten en vertegenwoordigers van de lerarenopleidingen en het ministerie van OCW met elkaar spraken over het belang van flexibilisering en maatwerk, nam prof. dr. Patrick Kenis van Tilburg University de deelnemers mee in zijn keynote over samenwerken aan complexe vraagstukken.

Zijn betoog maakte onder andere duidelijk dat de oplossing van personeelstekorten in het onderwijs een te complexe opgave is voor individuele organisaties. De samenwerking die daarvoor nodig is vraagt van partners om over de eigen schaduw heen te springen. Of zoals Patrick dat noemt: een stukje van de soevereiniteit van de eigen organisatie in te leveren ten gunste van het geheel.

Uitwisseling en inspiratie
Het programma van de conferentie bestond na het plenaire deel uit een drietal workshoprondes. In ruim 20 inspirerende sessies informeerden collega’s van hbo- en universitaire lerarenopleidingen, Velon en partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren elkaar over de ontwikkeling van flexibele routes naar het leraarschap. Met nog een jaar te gaan wordt zichtbaar dat het bestuursakkoord flexibilisering tot vernieuwde opleidingspraktijken leidt. Daarbij ontstaat maatwerk voor studenten door onder andere de inzet van EVC-assessments en het werken met leeruitkomsten.

Tijdens de plenaire afsluiting vatte tekenaar Mark van Huystee de dag op zijn geheel eigen wijze samen in een aantal prachtige visualisaties. Voor belangstellenden zijn de tekeningen te downloaden via de website van de Vereniging Hogescholen. Daar kunt u ook de presentaties downloaden.

2024 is het laatste jaar van uitvoering van het bestuursakkoord. Naar verwachting zullen we in het vroege voorjaar van 2025 de resultaten daarvan met elkaar vieren tijdens de derde en laatste werkconferentie.